W skrócie
Przepis na jajka faszerowane w skorupkach znam od mojej mamy, która robiła tę przystawkę na Wielkanoc. Tak naprawdę to raczej faszerowane skorupki jajek, a sam przepis jest bardzo stary przepis, znany również jako jajka po staropolsku. Jest popularny w wielu polskich domach i można go spotkać w różnych wariantach. Czasem do jajek dodaje się podsmażone pieczarki i tak właśnie robiła moja mama. Nie jest to jednak konieczne. Cały pomysł polega na wydrążeniu skorupek, przygotowaniu farszu z jajek, ponownym nadzianiu i podsmażeniu jajek z bułką tartą na maśle. Całość zajmuje kilka chwil, a przystawka zawsze robi duże wrażenie i jest przepyszna. Polecam ją zwłaszcza na Wielkanoc, ale jajka faszerowane w skorupkach można równie dobrze zaserwować na każdej rodzinnej imprezie czy spotkaniu z przyjaciółmi.
Jajka faszerowane w skorupkach – tradycyjny przepis
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 12 sztuk
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 6 dużych jaj,
- 6 pieczarek,
- 2 łyżki masła,
- bułka tarta,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
Jak przygotować tradycyjne jajka faszerowane w skorupkach?
- Jajka ugotowałam na twardo, po czym zostawiłam do ostudzenia.
- W tym czasie pokroiłam pieczarki, podsmażyłam je na maśle i doprawiłam solą oraz pieprzem.
- Przekroiłam jajka ostrym nożem na połówki, uważając, żeby zbytnio nie uszkodzić skorupek.
- Jajka wyjęłam ze skorupek za pomocą łyżeczki. Pokroiłam je drobno i wymieszałam z pieczarkami.
- Do farszu dodałam posiekaną natkę pietruszki.
- Farsz nałożyłam łyżeczką do skorupek. Ubiłam go i posypałam bułką tartą.
- Na patelni rozgrzałam masło. Ułożyłam na nim jajka, bułką tartą na dół i chwilę podsmażyłam.
- Jajka faszerowane można udekorować natką pietruszki lub rzeżuchą.
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?