Spis treści
Biała kiełbasa pojawia się na naszych stołach najczęściej w Wielkanoc. Tak też jest w moim rodzinnym domu, choć przyznam, że ten przepis sprawdza się też jako obiad czy ciepła kolacja przez cały rok. Przepis, który dla ciebie mam, dostałam od mojej cioci. Ciocia zawsze częstuje nas tym pysznym i prostym przysmakiem, kiedy odwiedzamy ją w Wielkanoc.
Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku – przepis
Czas przygotowania: 50 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 4 porcje parzonej białej kiełbasy,
- 4 plastry boczku wędzonego,
- 4 małe białe cebule,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1/4 szklanki wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego (do wysmarowania formy do pieczenia).
Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku – przygotowanie
- Przygotuj wszystkie składniki, formę do pieczenia i nożyk do krojenia.
- Wysmaruj olejem formę do pieczenia.
- Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w piórka.
- Przygotowaną cebulę wyłóż w formie do pieczenia.
- Kiełbasy owijaj plastrami boczku wędzonego i układaj na cebuli w brytfance.
- Rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza.
- Kiełbasy w boczku posmaruj musztardą francuską i posyp majerankiem.
- Do formy do pieczenia wlej wodę.
- Wstaw formę z kiełbasami do rozgrzanego piekarnika i piecz, aż boczek będzie rumiany (ok. 30 minut).
Co podać do pieczonej kiełbasy?
Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku nie potrzebuje wiele, choć jej smak można podbić dodatkami. Klasycznie można ją zjeść z musztardą lub sosem chrzanowym i pieczywem. Świetnie smakuje też z ćwikłą i puree ziemniaczanym. Pieczona kiełbasa dobrze komponuje się też z chrupiącymi ziemniaczkami i sałatką colesław.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
Obserwuj StronaKuchni.plDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?